Nieuwsupdate: Sport- & Beweegakkoord | november

Geschreven door

Nienke

Leestijd 4 minuten 438 x bekeken

Nieuwsupdate Sport- & Beweegakkoord

 • check

  Nijntje Beweegprogramma

 • check

  Sportcarrousel

 • check

  beweegwijzerhaaksbergen.nl

 • check

  Preventieakkoord

In deze nieuwsbrief vind je nieuws met betrekking tot het Sport- en Beweegakkoord. Er zijn diverse mooie ontwikkelingen. Veel plezier met lezen!

Oproep – Heb jij interesse in het Nijntje Beweegprogramma bij jouw club, school of organisatie?

De KNGU heeft in samenwerking met de 14 Twentse gemeenten, de Special Olympics en Vriendenloterij een missie om het inclusieve aanbod van Nijntje beweegprogramma toegankelijk te maken in heel Twente. Het is een beweegprogramma voor kinderen van 2 tot 6 jaar, waarbij kinderen zonder en met beperking samen kunnen sporten en breed motorisch onderlegd worden. Het kan geïntegreerd worden met een andere sport en kan dus bij diverse sportaanbieders worden aangeboden. Nijntje beweegprogramma is leuk, gezellig, maar is vooral een uitstekende basis voor een leven lang (goed) bewegen. Meer informatie via www.dutchgymnastics.nl. Wil jij meedoen met een pilot? Maak je interesse kenbaar via .

Inspirerende voorbeelden

Sport- en Beweegakkoord draagt bij aan extra padelbanen bij Tennis en Padel Veldmaat.

Via de services die zijn verbonden aan het sport- en beweegakkoord, heeft TPV een ondersteuningstraject van een coach/procesbegeleider (Walter) gekregen. “Walter heeft ervaring in het verenigingsleven als coach, bestuurder en projectmanager en heeft ons in verschillende sessie met de werkgroep uitstekend op de goede weg geholpen. Dat startte met het formuleren van onze hulpvraag; op welke wijze komen we tot een goed onderbouwd financieel voorstel om tot succesvolle uitbreiding te komen. Via een aantal (online) vergaderingen in Coronatijd kwamen we tot een goed onderbouw voorstel en hebben we via een succesvolle ALV de handen op elkaar gekregen voor het realiseren van 2 nieuwe padelbanen”, aldus Iwan Dropsteen van TPV. Padel is een dynamische sport en is aan een enorme opmars bezig. Uitbreiding was dan ook meer dan welkom. Door de baanuitbreiding zijn nu clinics, toernooien (ook voor scholen en bedrijven) en competitie beter mogelijk. Kijk voor meer informatie op onze website: www.tpveldmaat.nl.

Sportcarrousel

De sportcarrousel is een van de drie legacyactiviteiten van de SONS 2022. Andere legacyactiviteiten zijn een ‘Twentse Sportploeg’ en de ‘Torchrun’. Diverse lokale partijen hebben samen met de Sportcarrousel een mooie inclusieve sportdag georganiseerd. Voetbal vereniging Haaksbergen, gymvereniging V&K, IJsch, Budo Aktief, Carefit4all, de Vash, de Hatac, Schutterij, Aveleijn en Johan Reekers hebben mensen kennis laten maken inclusief en aangepast sporten. Met 150 tot 200 deelnemers en bezoekers was het een waardevolle dag. Er werd veel gesport, maar ook genetwerkt. Opvallende conclusie is dat veel aanbod gericht is op jongeren, volwassenen en ouderen met een (chronische, lichamelijke, geestelijke) beperking en minder op het jonge en basisschoolkind en tieners met een beperking.

Lancering www.beweegwijzerhaaksbergen.nl & www.unieksporten.nl.

Tijdens de sportcarrousel werden de twee beweegwebsites gelanceerd door wethouder sport, Antoon Peppelman. Neem eens een kijkje! Het helpt inwoners en verwijzers om een beweegaanbod te vinden dat bij iemand past.

Zomerprogramma

Door de doelstellingen in het Sport- en Beweegakkoord is een zomerprogramma tot stand gekomen. Uit de coalitie tegen eenzaamheid zijn het ouderenwerk van Noaberpoort en Buurtsportcoach opgestaan om dit programma te organiseren. In vier zomerweken zijn meer dan 20 activiteiten georganiseerd voor volwassenen en senioren. Er waren honderden deelnemers die zeer enthousiast waren. Het bewegen op muziek en Tai Chi zijn, naar aanleiding van animo bij de zomeractiviteit, regulier aanbod geworden.

Pre-games Nationale Spelen Special Olympics Twente 2022

De voetbalverenigingen v.v. Haakbergen en HSC’21 hebben samen met de gemeente Haaksbergen succesvol de Pre-games, onderdeel G-voetbal georganiseerd. In totaal namen acht G-voetbalteams deel aan het toernooi. Tijdens de Pre games werden tips en aandachtspunten verzameld, om zo het grote voetbaltoernooi dat plaatsvindt van 10-12 juni 2022 goed voor te kunnen bereiden. Dan komen maar liefst 32 G-voetbalteams uit alle windstreken naar Haaksbergen. Zie mooie terugblik van de Pre Games Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 https://youtu.be/ddNNBLtJ5WE.

The GAP

Uit het Sport- en beweegakkoord is een uitvoeringsbudget toegekend aan the GAP. Het groene sport- en beweegpark is inmiddels geopend en er wordt volop gebruik van gemaakt.

Interessante ontwikkeling - Preventieakkoord Haaksbergen

Er is het afgelopen jaar met diverse partijen samen gewerkt om een preventieakkoord samen te stellen. Deze is dit najaar vastgesteld. Met Gerard Wehkamp (beleidsmedewerker sociaal domein) en Jeroen keizer (formateur van het Preventieakkoord) is het kernteam aan het onderzoeken hoe wij het Preventieakkoord en het Sport- en beweegakkoord zo efficiënt en effectief mogelijk op elkaar kunnen laten aansluiten.

Blik op de toekomst

 • Eind november wordt de MQ-scan gepresenteerd aan de directeuren van het primair onderwijs.
 • Er worden voorbereidingen getroffen voor het formeren van een werkgroep inclusief sporten. Heb je interesse? Meld je vooral aan!

Tot slot

Heb je vragen of ideeën, neem contact op via of T 053-5734789.

Meer verhalen uit Haaksbergen Beweegwijzer

 1. Dat was het dan…

 2. Vitaliteitsbeurs Haaksbergen

  Geschreven door Nienke
 3. Route-Tips

  Betsie’s Fietsrouteboek

 4. Aan de wandel

  Op Stiepelwandeling met Wandelkring DIO

  Geschreven door Wandelkring DIO

Tip je vrienden

facebook twitter